father-christmas-1771785_960_720

Warsztaty naukowe 22 - 23 grudnia 2018

Warsztaty naukowe 22 - 23 grudnia 2018

Sobota:
12:00 – „Ile kakao jest w czekoladzie? ”
14:00 – „Ale bomba”
15:00 – „Świąteczne trendy”

 

Niedziela:
12:00 – „Ale bomba”
14:00 – „Ile kakao jest w czekoladzie?”
15:30 – „Świąteczne trendy”

 

„Ale bomba”
Historia tworzenia bombek sięga połowy XIX wieku. Według legendy rozpoczął ją pewien Niemiec, którego nie stać było na typowe wówczas dekoracje – orzechy, jabłka czy cukierki i stąd zaczął tworzyć szklane wydmuszki do udekorowania choinki. Podczas warsztatów, nasi goście wykonają oryginalne, bombki, które własnoręcznie udekorują zaproponowanymi przez nas technikami zdobień przy pomocy bardzo nietypowych materiałów artystycznych. Tak wykonana ozdoba, będzie miłym, samodzielnie wykonanym dodatkiem do świątecznego drzewka.

 

„Świąteczne trendy”
Naturalne lub sztuczne…. pierwotnie wiązane z tradycją ludową i kultem wiecznie zielonego drzewka, a obecnie będące nieodłączną ozdobą w czasie świąt Bożego Narodzenia. Mowa oczywiście o choinkach. Zaproponowane przez nas zajęcia artystyczne, pozwolą stworzyć wyjątkowe pachnące, stroiki świąteczne z gałązek świerku. Szeroki wybór świątecznych zdobień (cekinów, brokatu, koralików, tasiemek, piórek i muliny) oraz zaproponowane techniki artystyczne sprawią, że wykonana w czasie warsztatów ozdoba, stanie się wyjątkową dekoracją bożonarodzeniowego stołu.

 

„Ile kakao jest w czekoladzie?”
Na zajęciach odpowiemy na pytanie, co takiego jest zawarte w czekoladzie, że na sam dźwięk ślina napływa nam do ust? Na warsztatach uczniowie dowiedzą się, z czego składają się ich ulubione czekoladki. Wezmą udział w teście organoleptycznym – oglądając, dotykając, wąchając, smakując różnych rodzajów czekolad. Następnie swoje obserwacje zapiszą w karcie pracy i zastanowią się, która czekolada jest najbardziej wartościowa. Na koniec każdy wykona własnoręcznie czekoladową pralinkę.

 

„Świąteczne prezenty wymagają oprawy, nie masz prezentu, nie ma sprawy”
Święta coraz bliżej, a Ty nie masz pomysłu na prezent ? Przyjdź w najbliższy weekend do Centrum Nauki na warsztaty ,,Świąteczne prezenty wymagają oprawy, nie masz prezentu? Nie ma sprawy……’’, a nasi animatorzy pomogą w stworzeniu oryginalnego upominku dla najbliższych. Uczestnicy warsztatów wykonają kosmetyki na bazie naturalnych składników, które każdej obdarowanej osobie przybliżą magiczną atmosferę Świąt.
Sobota:
12:00 – „Ile kakao jest w czekoladzie? ”
14:00 – „Ale bomba”
15:00 – „Świąteczne trendy”

 

Niedziela:
12:00 – „Ale bomba”
14:00 – „Ile kakao jest w czekoladzie?”
15:30 – „Świąteczne trendy”

 

„Ale bomba”
Historia tworzenia bombek sięga połowy XIX wieku. Według legendy rozpoczął ją pewien Niemiec, którego nie stać było na typowe wówczas dekoracje – orzechy, jabłka czy cukierki i stąd zaczął tworzyć szklane wydmuszki do udekorowania choinki. Podczas warsztatów, nasi goście wykonają oryginalne, bombki, które własnoręcznie udekorują zaproponowanymi przez nas technikami zdobień przy pomocy bardzo nietypowych materiałów artystycznych. Tak wykonana ozdoba, będzie miłym, samodzielnie wykonanym dodatkiem do świątecznego drzewka.

 

„Świąteczne trendy”
Naturalne lub sztuczne…. pierwotnie wiązane z tradycją ludową i kultem wiecznie zielonego drzewka, a obecnie będące nieodłączną ozdobą w czasie świąt Bożego Narodzenia. Mowa oczywiście o choinkach. Zaproponowane przez nas zajęcia artystyczne, pozwolą stworzyć wyjątkowe pachnące, stroiki świąteczne z gałązek świerku. Szeroki wybór świątecznych zdobień (cekinów, brokatu, koralików, tasiemek, piórek i muliny) oraz zaproponowane techniki artystyczne sprawią, że wykonana w czasie warsztatów ozdoba, stanie się wyjątkową dekoracją bożonarodzeniowego stołu.

 

„Ile kakao jest w czekoladzie?”
Na zajęciach odpowiemy na pytanie, co takiego jest zawarte w czekoladzie, że na sam dźwięk ślina napływa nam do ust? Na warsztatach uczniowie dowiedzą się, z czego składają się ich ulubione czekoladki. Wezmą udział w teście organoleptycznym – oglądając, dotykając, wąchając, smakując różnych rodzajów czekolad. Następnie swoje obserwacje zapiszą w karcie pracy i zastanowią się, która czekolada jest najbardziej wartościowa. Na koniec każdy wykona własnoręcznie czekoladową pralinkę.