81607638_519511788661859_6397531976995176448_n

Warsztaty i pokazy naukowe
11-12 stycznia 2020

Warsztaty i pokazy naukowe
11-12 stycznia 2020

Sobota:
10:30 – „Czy rośliny również posiadają swoje spiżarnie?”
12:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
14:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
15:00 – „Świetlne eksperymenty”- rezerwacja dla grupy
Niedziela:
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
12:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Poznaj Stachu po zapachu”

 

Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121

 

„Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.

 

„Poznaj Stachu po zapachu”
Odczuwanie zapachów, a może raczej odbieranie wrażeń węchowych przez człowieka jest jednym ze sposobów poznawania otaczającego nas świata. Obecna w nim ogromna liczba przeróżnych aromatów oddziałuje w szeroki sposób na organizm ludzki. Są takie, które nas pociągają i sprawiają, że czujemy się przyjemnie, ale też takie, które wzbudzają odrazę. Jedne mogą pobudzać wyobraźnię oraz wywoływać wspomnienia, inne ostrzegać przed zagrożeniem. Noworodkom umożliwiają rozpoznawanie matki, dorosłym natomiast dają informacje na temat swej higieny. Aby to wszystko było możliwe, wyposażeni jesteśmy w zmysł powonienia, jeden z dwóch, obok smaku, zmysłów chemicznych. Odpowiedzialny za niego jest nos, a dokładniej znajdujące się w nim komórki węchowe, które wychwytują odpowiednie bodźce z otoczenia i przekazują je do mózgu. Proces ten jest jednak bardziej złożony, niż nam się wydaje, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni między innymi, jak to się dzieje, że czujemy zapachy oraz dlaczego efekt ten jest lepszy, gdy bierzemy głęboki wdech. Ponadto, poznają budowę narządu węchu człowieka, a także sposoby rejestrowania rozmaitych woni przez zwierzęta. Całość zajęć wzbogaci możliwość wykonania własnych artykułów zapachowych, które następnie będzie można zabrać ze sobą do domu.

 

„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.

 

„Świet(L)ne eksperymenty”
Zajęcia o charakterze doświadczalnym ukazujące rolę światła w przyrodzie. Uczestnicy zajęć, będą mogli poznać różne przyczyny świecenia ciał stałych, cieczy i gazów z uwzględnieniem procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych, na przykładzie wybranych zjawisk przyrodniczych. Szczególnie ciekawym zjawiskiem, omawianym na zajęciach będzie luminescencja, polegająca na emisji światła widzialnego. Dzieciaki samodzielnie stworzą ciecze o właściwościach luminescencyjnych, wykorzystując do tego tusze z wkładów do zakreślaczy, skrobię, tonic czy wodę i lampę UV.

 

„Czy rośliny również posiadają swoje spiżarnie?”
Gromadzenie żywności jest powszechnie znane zarówno wśród ludzi, jak również w świecie zwierząt. Wiele bowiem gatunków słynie z tworzenia zapasów, które będą mogły wykorzystać w chwilach szczególnego braku pożywienia. Czy jednak w świecie roślin jest podobnie? Czy rośliny również magazynują substancje odżywcze? Jeżeli tak, to w jaki sposób to robią? Podczas niniejszych warsztatów uczestnicy zdobędą odpowiedzi na powyższe pytania. Jednak, aby tego dokonać, muszą się stać prawdziwymi biologami, dla których praca z mikroskopem nie jest straszna. Uczniowie w trakcie warsztatów dowiedzą się, z jakich elementów zbudowany jest mikroskop, przygotują własne preparaty mikroskopowe oraz dokonają samodzielnych, wnikliwych obserwacji materiałów roślinnych zawierających substancje zapasowe.
Sobota:
10:30 – „Czy rośliny również posiadają swoje spiżarnie?”
12:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
14:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
15:00 – „Świetlne eksperymenty”- rezerwacja dla grupy
Niedziela:
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
12:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Poznaj Stachu po zapachu”

 

Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121

 

„Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.

 

„Poznaj Stachu po zapachu”
Odczuwanie zapachów, a może raczej odbieranie wrażeń węchowych przez człowieka jest jednym ze sposobów poznawania otaczającego nas świata. Obecna w nim ogromna liczba przeróżnych aromatów oddziałuje w szeroki sposób na organizm ludzki. Są takie, które nas pociągają i sprawiają, że czujemy się przyjemnie, ale też takie, które wzbudzają odrazę. Jedne mogą pobudzać wyobraźnię oraz wywoływać wspomnienia, inne ostrzegać przed zagrożeniem. Noworodkom umożliwiają rozpoznawanie matki, dorosłym natomiast dają informacje na temat swej higieny. Aby to wszystko było możliwe, wyposażeni jesteśmy w zmysł powonienia, jeden z dwóch, obok smaku, zmysłów chemicznych. Odpowiedzialny za niego jest nos, a dokładniej znajdujące się w nim komórki węchowe, które wychwytują odpowiednie bodźce z otoczenia i przekazują je do mózgu. Proces ten jest jednak bardziej złożony, niż nam się wydaje, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni między innymi, jak to się dzieje, że czujemy zapachy oraz dlaczego efekt ten jest lepszy, gdy bierzemy głęboki wdech. Ponadto, poznają budowę narządu węchu człowieka, a także sposoby rejestrowania rozmaitych woni przez zwierzęta. Całość zajęć wzbogaci możliwość wykonania własnych artykułów zapachowych, które następnie będzie można zabrać ze sobą do domu.

 

„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.

 

„Świet(L)ne eksperymenty”
Zajęcia o charakterze doświadczalnym ukazujące rolę światła w przyrodzie. Uczestnicy zajęć, będą mogli poznać różne przyczyny świecenia ciał stałych, cieczy i gazów z uwzględnieniem procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych, na przykładzie wybranych zjawisk przyrodniczych. Szczególnie ciekawym zjawiskiem, omawianym na zajęciach będzie luminescencja, polegająca na emisji światła widzialnego. Dzieciaki samodzielnie stworzą ciecze o właściwościach luminescencyjnych, wykorzystując do tego tusze z wkładów do zakreślaczy, skrobię, tonic czy wodę i lampę UV.

 

„Czy rośliny również posiadają swoje spiżarnie?”
Gromadzenie żywności jest powszechnie znane zarówno wśród ludzi, jak również w świecie zwierząt. Wiele bowiem gatunków słynie z tworzenia zapasów, które będą mogły wykorzystać w chwilach szczególnego braku pożywienia. Czy jednak w świecie roślin jest podobnie? Czy rośliny również magazynują substancje odżywcze? Jeżeli tak, to w jaki sposób to robią? Podczas niniejszych warsztatów uczestnicy zdobędą odpowiedzi na powyższe pytania. Jednak, aby tego dokonać, muszą się stać prawdziwymi biologami, dla których praca z mikroskopem nie jest straszna. Uczniowie w trakcie warsztatów dowiedzą się, z jakich elementów zbudowany jest mikroskop, przygotują własne preparaty mikroskopowe oraz dokonają samodzielnych, wnikliwych obserwacji materiałów roślinnych zawierających substancje zapasowe.