Przedszkole, nauczanie wczesnoszkolne

Marzec – Czerwiec

„BO TO BARDZO WAŻNA RZECZ, ŻEBY ZDROWE ZĘBY MIEĆ”

Małe,  twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.

Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponad to młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?

Wakacje

„FALE, KTÓRE DRGAJĄ I DO UCHA DOCIERAJĄ”

Warsztaty, na których każdy uczestnik wykonując proste doświadczenia, będzie miał możliwość zbadać mechanizm tworzenia i rozchodzenia się fali akustycznej. Przy użyciu sprężyn zademonstruje proces rozchodzenia się dźwięku –  jako zaburzenia ośrodka sprężystego. Membrany i głośniki (podłączone do generatora dźwięku), posłużą jako przykłady źródeł fali akustycznej, a doświadczenia na nich wykonane, przybliżą zwiedzającym wielkości charakteryzujące fale mechaniczne. Dla zobrazowania efektu, na specjalnie przygotowanych głośnikach, zostaną kolejno umieszczone: krople wody, piasek kinetyczny oraz substancja żelowa (podczas pracy membran głośników, przybiorą one zbite i nieregularne formy, poruszając się w rytm muzyki).  Uczestnicy za pomocą generatora dźwięku, będą mogli zmienić parametry fali akustycznej, a regulując częstotliwość określą swój próg słyszalności.

Wrzesień-Styczeń

„GDY WIDZĘ SŁODYCZE TO KWICZĘ…” – CZYLI DOBRE BO SŁODKIE

Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.