
Warsztaty i pokazy naukowe 2 - 3 lutego 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 2 - 3 lutego 2019
Sobota:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie” – rezerwacja grupy
12:00 – ,,Jak budować, aby nie zrujnować?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Niedziela:
10:00 – ,,Jak budować, aby nie zrujnować?”
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Gleba – żywiciel przyrody”
„Gdy widzę słodycze to kwiczę- dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
,,Jak budować aby nie zrujnować?”
Zajęcia, skupiające się na właściwościach, charakterystyce i zastosowaniu różnych ciał stałych w budownictwie. Każda substancja podlega pewnym zjawiskom i procesom, które generują jej położenie w kategorii użyteczności w życiu codziennym każdego z nas. Człowiek od zawsze starał się odnajdować i wykorzystywać coraz to nowsze technologie oraz doskonalił materiały wykorzystywane w budownictwie, w efekcie zapewniając sobie komfort, oszczędność i wygodę. Warsztaty mają na celu uświadomić, że w prostych doświadczeniach, czynnościach i obserwacjach, kryje się ogromna wiedza, którą możemy wykorzystać np. w udoskonaleniu konstrukcji nowego domu, by ten stał się ekonomiczny w utrzymaniu, a tym samym bardziej pasywny i ekologiczny.
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.
Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
„Gleba – żywiciel przyrody”
Badanie właściwości fizyko-chemicznych gleb (np. czarnoziemów, bielic, ziem ryżowych) pod kątem ich użyteczności dla potrzeb rolnictwa. Jakie tajemnice kryje w sobie niepozorna gleba? Jakie organizmy ją zamieszkują, i jak są zbudowane? Odpowiedzi na te i inne pytania, uczestnicy warsztatów uzyskają, wykonując szereg doświadczeń fizyko-chemicznych z wykorzystaniem technik stosowanych w laboratoriach. Uczestnicy warsztatów sprawdzą strukturę, uziarnienie, właściwości sorpcyjne oraz pH różnych próbek gleby. Dzięki temu przekonają się, że taki pospolity składnik przyrody, kryje w sobie wiele zagadek, których odkrywanie może być niezwykłą przygodą.
Pokaz naukowy „Podróż do chemicznej planety Higgsa”
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie” – rezerwacja grupy
12:00 – ,,Jak budować, aby nie zrujnować?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Niedziela:
10:00 – ,,Jak budować, aby nie zrujnować?”
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – 15:30 – „Gleba – żywiciel przyrody”
„Gdy widzę słodycze to kwiczę- dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
,,Jak budować aby nie zrujnować?”
Zajęcia, skupiające się na właściwościach, charakterystyce i zastosowaniu różnych ciał stałych w budownictwie. Każda substancja podlega pewnym zjawiskom i procesom, które generują jej położenie w kategorii użyteczności w życiu codziennym każdego z nas. Człowiek od zawsze starał się odnajdować i wykorzystywać coraz to nowsze technologie oraz doskonalił materiały wykorzystywane w budownictwie, w efekcie zapewniając sobie komfort, oszczędność i wygodę. Warsztaty mają na celu uświadomić, że w prostych doświadczeniach, czynnościach i obserwacjach, kryje się ogromna wiedza, którą możemy wykorzystać np. w udoskonaleniu konstrukcji nowego domu, by ten stał się ekonomiczny w utrzymaniu, a tym samym bardziej pasywny i ekologiczny.
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.
Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
„Gleba – żywiciel przyrody”
Badanie właściwości fizyko-chemicznych gleb (np. czarnoziemów, bielic, ziem ryżowych) pod kątem ich użyteczności dla potrzeb rolnictwa. Jakie tajemnice kryje w sobie niepozorna gleba? Jakie organizmy ją zamieszkują, i jak są zbudowane? Odpowiedzi na te i inne pytania, uczestnicy warsztatów uzyskają, wykonując szereg doświadczeń fizyko-chemicznych z wykorzystaniem technik stosowanych w laboratoriach. Uczestnicy warsztatów sprawdzą strukturę, uziarnienie, właściwości sorpcyjne oraz pH różnych próbek gleby. Dzięki temu przekonają się, że taki pospolity składnik przyrody, kryje w sobie wiele zagadek, których odkrywanie może być niezwykłą przygodą.