
Warsztaty i pokazy naukowe 9-10 marca 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 9 - 10 marca 2019
Sobota:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
12:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
15:30 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
Niedziela:
10:00 – „Jak budować aby nie zrujnować?”
12:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Jak budować aby nie zrujnować?”
15:30 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat lub pokaz naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć, uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
,,Jak budować aby nie zrujnować?”
Zajęcia, skupiające się na właściwościach, charakterystyce i zastosowaniu różnych ciał stałych w budownictwie. Każda substancja podlega pewnym zjawiskom i procesom, które generują jej położenie w kategorii użyteczności w życiu codziennym każdego z nas. Człowiek od zawsze starał się odnajdować i wykorzystywać coraz to nowsze technologie oraz doskonalił materiały wykorzystywane w budownictwie, w efekcie zapewniając sobie komfort, oszczędność i wygodę. Warsztaty mają na celu uświadomić, że w prostych doświadczeniach, czynnościach i obserwacjach, kryje się ogromna wiedza, którą możemy wykorzystać np. w udoskonaleniu konstrukcji nowego domu, by ten stał się ekonomiczny w utrzymaniu, a tym samym bardziej pasywny i ekologiczny.
Sobota:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
12:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
15:30 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?” – rezerwacja dla grupy
Niedziela:
10:00 – „Jak budować aby nie zrujnować?”
12:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Jak budować aby nie zrujnować?”
15:30 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat lub pokaz naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć, uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.