
Warsztaty naukowe 30-31 marca 2019
Warsztaty naukowe 30 - 31 marca 2019
Sobota:
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Niedziela:
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę- dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.
Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
Sobota:
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Niedziela:
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz żeby zdrowe zęby mieć”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.