
Warsztaty i pokazy naukowe 22-23 czerwca 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 22-23 czerwca 2019
Sobota:
11:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę-dobre bo słodkie” – rezerwacja dla grupy
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
14:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę-dobre bo słodkie”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Niedziela:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”- rezerwacja dla grupy
10:00 – „Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zajęcia o tematyce zdrowotnej, mają na celu motywowanie uczestników warsztatów do prawidłowego odżywiania – bogatego we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Warsztaty będą poświęcone witaminom, których zarówno nadmiar, jak i niedobór przyczynia się do powstawania wielu chorób. Witaminy to związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć i bez których nie jest w stanie przeżyć. W ramach zajęć laboratoryjnych, mali odkrywcy, pod okiem animatora samodzielnie zbadają zawartość witaminy C w różnych sokach owocowych. Zapoznają się również z klasyfikacją omawianych substancji, ich źródłami w pożywieniu oraz rolą w organizmie człowieka. Niewątpliwą atrakcją będzie bitwa w zlewce, podczas której różne składniki będą walczyły o dominację nad kolorem całej mieszaniny.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę-dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota:
11:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę-dobre bo słodkie” – rezerwacja dla grupy
12:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
14:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę-dobre bo słodkie”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Niedziela:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”- rezerwacja dla grupy
10:00 – „Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca
tel.609 290 121
„Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zajęcia o tematyce zdrowotnej, mają na celu motywowanie uczestników warsztatów do prawidłowego odżywiania – bogatego we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Warsztaty będą poświęcone witaminom, których zarówno nadmiar, jak i niedobór przyczynia się do powstawania wielu chorób. Witaminy to związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć i bez których nie jest w stanie przeżyć. W ramach zajęć laboratoryjnych, mali odkrywcy, pod okiem animatora samodzielnie zbadają zawartość witaminy C w różnych sokach owocowych. Zapoznają się również z klasyfikacją omawianych substancji, ich źródłami w pożywieniu oraz rolą w organizmie człowieka. Niewątpliwą atrakcją będzie bitwa w zlewce, podczas której różne składniki będą walczyły o dominację nad kolorem całej mieszaniny.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.