
Warsztaty i pokazy naukowe 17-18 sierpnia 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 17-18 sierpnia 2019
Sobota:
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu” – rezerwacja dla grupy
13:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
15:00 – „Roślina nie człowiek a bronić się musi”
16:30 –- „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
13:00 – „Roślina nie człowiek a bronić się musi”
15:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
16:30 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Roślina nie człowiek a bronić się musi”
Na obszarze całego Świata występuje wiele różnych gatunków roślin. Nie mają one nóg, które zapewniają chodzenie ani serca, które pompuje krew, ani też mózgu podtrzymującego wszelkie procesy fizjologiczne, a jednak zalicza się je do ogromnej grupy organizmów żywych. Mimo iż nie posiadają tak wyspecjalizowanych narządów, jakie ma człowiek oraz zwierzęta to potrafią oddychać, odżywiać się, rozwijać i wzrastać. Dlatego też są tak niezwykłe i fascynujące. Niestety statyczna forma, w jakiej nieustannie się znajdują, skutecznie uniemożliwia im przemieszczanie się, co w konsekwencji powoduje, że są one szczególnie narażone na różne zagrożenia. Zatem, aby przetrwać wśród wielu niebezpieczeństw, musiały nauczyć się stawać „oko w oko” z wrogim czynnikiem. W tym celu wyspecjalizowały się w wytwarzaniu wszelakich mechanizmów obronnych, o których uczestnicy będą mogli dowiedzieć się nieco więcej w czasie trwania niniejszych warsztatów. Poznają oni, w jaki sposób rośliny bronią się przed drapieżnikami, a także niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Natomiast obserwacja mikroskopowa własnoręcznie przygotowanych preparatów, przedstawiających wybrane wytwory roślinne służące do obrony, pomoże znacznie przybliżyć i utrwalić omawiane zagadnienia.
„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota:
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu” – rezerwacja dla grupy
13:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
15:00 – „Roślina nie człowiek a bronić się musi”
16:30 –- „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:00 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
13:00 – „Roślina nie człowiek a bronić się musi”
15:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
16:30 – „Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„Kolorowo, ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Roślina nie człowiek a bronić się musi”
Na obszarze całego Świata występuje wiele różnych gatunków roślin. Nie mają one nóg, które zapewniają chodzenie ani serca, które pompuje krew, ani też mózgu podtrzymującego wszelkie procesy fizjologiczne, a jednak zalicza się je do ogromnej grupy organizmów żywych. Mimo iż nie posiadają tak wyspecjalizowanych narządów, jakie ma człowiek oraz zwierzęta to potrafią oddychać, odżywiać się, rozwijać i wzrastać. Dlatego też są tak niezwykłe i fascynujące. Niestety statyczna forma, w jakiej nieustannie się znajdują, skutecznie uniemożliwia im przemieszczanie się, co w konsekwencji powoduje, że są one szczególnie narażone na różne zagrożenia. Zatem, aby przetrwać wśród wielu niebezpieczeństw, musiały nauczyć się stawać „oko w oko” z wrogim czynnikiem. W tym celu wyspecjalizowały się w wytwarzaniu wszelakich mechanizmów obronnych, o których uczestnicy będą mogli dowiedzieć się nieco więcej w czasie trwania niniejszych warsztatów. Poznają oni, w jaki sposób rośliny bronią się przed drapieżnikami, a także niekorzystnymi warunkami środowiskowymi. Natomiast obserwacja mikroskopowa własnoręcznie przygotowanych preparatów, przedstawiających wybrane wytwory roślinne służące do obrony, pomoże znacznie przybliżyć i utrwalić omawiane zagadnienia.