
Warsztaty i pokazy naukowe 21-22 września 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 21-22 września 2019
Sobota:
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
12:00 – „Lepszy rydz niż nic”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe – rezerwacja dla grupy
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe”
Niedziela:
10:00 – „Lepszy rydz niż nic
12:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Poznaj Stachu po zapachu”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„Poznaj Stachu po zapachu”
Odczuwanie zapachów, a może raczej odbieranie wrażeń węchowych przez człowieka jest jednym ze sposobów poznawania otaczającego nas świata. Obecna w nim ogromna liczba przeróżnych aromatów oddziałuje w szeroki sposób na organizm ludzki. Są takie, które nas pociągają i sprawiają, że czujemy się przyjemnie, ale też takie, które wzbudzają odrazę. Jedne mogą pobudzać wyobraźnię oraz wywoływać wspomnienia, inne ostrzegać przed zagrożeniem. Noworodkom umożliwiają rozpoznawanie matki, dorosłym natomiast dają informacje na temat swej higieny. Aby to wszystko było możliwe, wyposażeni jesteśmy w zmysł powonienia, jeden z dwóch, obok smaku, zmysłów chemicznych. Odpowiedzialny za niego jest nos, a dokładniej znajdujące się w nim komórki węchowe, które wychwytują odpowiednie bodźce z otoczenia i przekazują je do mózgu. Proces ten jest jednak bardziej złożony, niż nam się wydaje, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni między innymi, jak to się dzieje, że czujemy zapachy oraz dlaczego efekt ten jest lepszy, gdy bierzemy głęboki wdech. Ponadto, poznają budowę narządu węchu człowieka, a także sposoby rejestrowania rozmaitych woni przez zwierzęta. Całość zajęć wzbogaci możliwość wykonania własnych artykułów zapachowych, które następnie będzie można zabrać ze sobą do domu.
„Lepszy rydz niż nic”
Przysłowiowy rydz to tak naprawdę roślina oleista, której prawdziwa nazwa to lnianka siewna. Mimo to, wielu ludzi uważa, iż owo porzekadło dotyczy gatunku należącego do całkiem odmiennej grupy organizmów żywych, a mianowicie grzybów. Dlatego też niniejsze zajęcia poświęcimy właśnie temu taksonowi, który kojarzony jest zazwyczaj jedynie z owocnikami zbieranymi w lasach. Prawda jest jednak inna, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni m.in. o tym, że: grzyby można spotkać w wielu nieoczekiwanych miejscach, nie wszystkie osobniki posiadają kapelusze, mają przeogromny wpływ na środowisko przyrodnicze i życie każdego człowieka, a także zrozumieją, dlaczego nie należą one do królestwa roślin. Ponadto przeanalizują, czym jest owocnik, a czym są strzępki. Poznają również, co wspólnego mają drożdże z grzybami, do czego są nam one potrzebne, jak wyglądają pod mikroskopem oraz skąd czerpią energię. Wykonają także, pod okiem prowadzącego preparaty mikroskopowe, na podstawie których zaobserwują pączkujące komórki drożdży.
„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota
10:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
12:00 – „Lepszy rydz niż nic”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe – rezerwacja dla grupy
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe”
Niedziela:
10:00 – „Lepszy rydz niż nic
12:00 – „Poznaj Stachu po zapachu”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Poznaj Stachu po zapachu”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„Poznaj Stachu po zapachu”
Odczuwanie zapachów, a może raczej odbieranie wrażeń węchowych przez człowieka jest jednym ze sposobów poznawania otaczającego nas świata. Obecna w nim ogromna liczba przeróżnych aromatów oddziałuje w szeroki sposób na organizm ludzki. Są takie, które nas pociągają i sprawiają, że czujemy się przyjemnie, ale też takie, które wzbudzają odrazę. Jedne mogą pobudzać wyobraźnię oraz wywoływać wspomnienia, inne ostrzegać przed zagrożeniem. Noworodkom umożliwiają rozpoznawanie matki, dorosłym natomiast dają informacje na temat swej higieny. Aby to wszystko było możliwe, wyposażeni jesteśmy w zmysł powonienia, jeden z dwóch, obok smaku, zmysłów chemicznych. Odpowiedzialny za niego jest nos, a dokładniej znajdujące się w nim komórki węchowe, które wychwytują odpowiednie bodźce z otoczenia i przekazują je do mózgu. Proces ten jest jednak bardziej złożony, niż nam się wydaje, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni między innymi, jak to się dzieje, że czujemy zapachy oraz dlaczego efekt ten jest lepszy, gdy bierzemy głęboki wdech. Ponadto, poznają budowę narządu węchu człowieka, a także sposoby rejestrowania rozmaitych woni przez zwierzęta. Całość zajęć wzbogaci możliwość wykonania własnych artykułów zapachowych, które następnie będzie można zabrać ze sobą do domu.
„Lepszy rydz niż nic”
Przysłowiowy rydz to tak naprawdę roślina oleista, której prawdziwa nazwa to lnianka siewna. Mimo to, wielu ludzi uważa, iż owo porzekadło dotyczy gatunku należącego do całkiem odmiennej grupy organizmów żywych, a mianowicie grzybów. Dlatego też niniejsze zajęcia poświęcimy właśnie temu taksonowi, który kojarzony jest zazwyczaj jedynie z owocnikami zbieranymi w lasach. Prawda jest jednak inna, o czym przekonają się uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się oni m.in. o tym, że: grzyby można spotkać w wielu nieoczekiwanych miejscach, nie wszystkie osobniki posiadają kapelusze, mają przeogromny wpływ na środowisko przyrodnicze i życie każdego człowieka, a także zrozumieją, dlaczego nie należą one do królestwa roślin. Ponadto przeanalizują, czym jest owocnik, a czym są strzępki. Poznają również, co wspólnego mają drożdże z grzybami, do czego są nam one potrzebne, jak wyglądają pod mikroskopem oraz skąd czerpią energię. Wykonają także, pod okiem prowadzącego preparaty mikroskopowe, na podstawie których zaobserwują pączkujące komórki drożdży.