
Warsztaty i pokazy naukowe 5-6 października 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 5-6 października 2019
Sobota:
10:00 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
13:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
Niedziela:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
12:00 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
Powietrze znajduje się wszędzie wokół Nas. Jest niezbędną do życia mieszaniną jednorodną gazów, z których najważniejszymi są tlen i azot. Jakie skrywa w sobie tajemnice? W jaki sposób pozyskiwane są z niego gazy? Jakie ma właściwości? Dlaczego jego główne składniki nie wchodzą ze sobą w reakcje chemiczne? To tylko namiastka pytań, na które uczestnicy warsztatów uzyskają odpowiedzi podczas zajęć o charakterze eksperymentalno-badawczym. Młodzi naukowcy samodzielnie wykonają, pod okiem edukatora, przy użyciu profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego i odczynników chemicznych, eksperymenty naukowe, na podstawie, których zbadają czy powietrze jest mieszaniną gazów, wykryją obecność ditlenku węgla w wydychanym powietrzu oraz skonstruują własną gaśnicę pianową. Dodatkowo, młodzi naukowcy poznają metody otrzymywania tlenu w laboratorium.
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.
„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota:
10:00 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
13:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
Niedziela:
10:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
12:00 – „O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
14:00 – „Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
„O2 takich gazach, CO2 razem zawładnęły powietrzem”
Powietrze znajduje się wszędzie wokół Nas. Jest niezbędną do życia mieszaniną jednorodną gazów, z których najważniejszymi są tlen i azot. Jakie skrywa w sobie tajemnice? W jaki sposób pozyskiwane są z niego gazy? Jakie ma właściwości? Dlaczego jego główne składniki nie wchodzą ze sobą w reakcje chemiczne? To tylko namiastka pytań, na które uczestnicy warsztatów uzyskają odpowiedzi podczas zajęć o charakterze eksperymentalno-badawczym. Młodzi naukowcy samodzielnie wykonają, pod okiem edukatora, przy użyciu profesjonalnego sprzętu laboratoryjnego i odczynników chemicznych, eksperymenty naukowe, na podstawie, których zbadają czy powietrze jest mieszaniną gazów, wykryją obecność ditlenku węgla w wydychanym powietrzu oraz skonstruują własną gaśnicę pianową. Dodatkowo, młodzi naukowcy poznają metody otrzymywania tlenu w laboratorium.
„Kolorowo ale czy zawsze zdrowo?”
Często słyszymy, że należy „ jeść kolorowo”. Doskonale wiemy, że kolory oddziałują nie tylko na nasz nastrój, ale także wzmagają apetyt. Czy jednak to, co kolorowe zawsze jest zdrowe? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia i co wpływa na jego intensywność. Podczas zajęć uczestnicy będą mogli porównać produkty żywnościowe pod kątem ich składu chemicznego, poznać różne rodzaje dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka. Dzieci, pod nadzorem animatora, nauczą się samodzielnie, badać skład chemiczny ulubionych produktów pod kątem występowania w nich dodatków do żywności; a także zabawią się w detektywów- uzbrojonych w lupy, którzy czytają ze zrozumieniem etykiety na produktach spożywczych. Ponadto, podczas warsztatów pokażemy, w jaki sposób odróżnić produkty naturalnie barwione od tych zabarwionych sztucznie i udowodnimy, że tak chętnie reklamowana żywność typu light, nie zawsze jest zdrowa.