
Warsztaty i pokazy naukowe 7 - 8 grudnia 2019
Warsztaty i pokazy naukowe 7 - 8 grudnia 2019
Sobota:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
12:00 – „Mydło – pogromca brudu”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Niedziela:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
12:00 – „Mydło – pogromca brudu” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
Na wszystkich gości, którzy odwiedzą w ten weekend Centrum Nauki czekała miła niespodzianka!
Zapraszamy do bezpłatnych stoisk, na których będzie nożna wykonać wyjątkowe ozdoby świąteczne: ekologiczne choinki, bombki, stroiki bądź oryginalne kartki z życzeniami.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Dodatkowa aktywność dla wszystkich gości weekendowych, zapraszamy w podróż do Chemicznej Planety Higgsa, który przeniesie Państwa w krainę spektakularnych eksperymentów z wybuchami, grą świateł i niezwykłymi związkami chemicznymi. Pokazy naukowe trwają ok 45 minut i odbywają się z czynnym udziałem publiczności. Inspirujemy do obserwacji, doświadczania, zadawania pytań i poszukiwania odpowiedzi.
Sobota:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
12:00 – „Mydło – pogromca brudu”
14:00 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
15:30 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Niedziela:
10:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
12:00 – „Mydło – pogromca brudu” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
15:30 – „Podróż do chemicznej planety Higgsa” – pokazy naukowe
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel.609 290 121
Na wszystkich gości, którzy odwiedzą w ten weekend Centrum Nauki czekała miła niespodzianka!
Zapraszamy do bezpłatnych stoisk, na których będzie nożna wykonać wyjątkowe ozdoby świąteczne: ekologiczne choinki, bombki, stroiki bądź oryginalne kartki z życzeniami.
„Gdy widzę słodycze to kwiczę – dobre bo słodkie”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.