
Warsztaty i pokazy naukowe 28 - 29 stycznia 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 28 - 29 stycznia 2023
Sobota:
11:00 – „Ja jako farmaceuta” – rezerwacja dla grupy
12:30 – „Ja jako farmaceuta” – rezerwacja dla grupy
13:30 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:30 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby. Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
11:00 – „Ja jako farmaceuta” – rezerwacja dla grupy
12:30 – „Ja jako farmaceuta” – rezerwacja dla grupy
13:30 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:30 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby. Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.