
Warsztaty i pokazy naukowe 25 - 26 lutego 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 25 - 26 lutego 2023
Sobota:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W głównej roli szczypta soli”
Niedziela:
11:30 – „W głównej roli szczypta soli”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„W głównej roli szczypta soli”
Słysząc słowo „sól”, myślimy od razu o białej, słonej przyprawie, występującej niemal w każdej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż znana nam sól kuchenna, a w zasadzie chlorek sodu to tylko jeden z wielu chemicznych związków należących do grupy soli, powstających w wyniku reakcji kwasu z zasadą. Zagłębiając się w różnorodność tych substancji, uczestnicy poznają ich rodzaje, właściwości, zastosowanie i znaczenie dla organizmów żywych, w tym przede wszystkim dla człowieka. Dowiedzą się także, jaką minerały te posiadają symbolikę kulturową i historyczną. Przekonają się, na czym polega „siła soli”, a także odkryją, w jaki sposób można oddzielić jej ziarnka od pieprzu. Ponadto zbadają, czy może ona wpływać na gęstość cieczy, by na zakończenie warsztatów każdy mógł wykonać swoją własną, kwiatową, relaksacyjną sól do kąpieli, którą zabierze do domu.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W głównej roli szczypta soli”
Niedziela:
11:30 – „W głównej roli szczypta soli”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„W głównej roli szczypta soli”
Słysząc słowo „sól”, myślimy od razu o białej, słonej przyprawie, występującej niemal w każdej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż znana nam sól kuchenna, a w zasadzie chlorek sodu to tylko jeden z wielu chemicznych związków należących do grupy soli, powstających w wyniku reakcji kwasu z zasadą. Zagłębiając się w różnorodność tych substancji, uczestnicy poznają ich rodzaje, właściwości, zastosowanie i znaczenie dla organizmów żywych, w tym przede wszystkim dla człowieka. Dowiedzą się także, jaką minerały te posiadają symbolikę kulturową i historyczną. Przekonają się, na czym polega „siła soli”, a także odkryją, w jaki sposób można oddzielić jej ziarnka od pieprzu. Ponadto zbadają, czy może ona wpływać na gęstość cieczy, by na zakończenie warsztatów każdy mógł wykonać swoją własną, kwiatową, relaksacyjną sól do kąpieli, którą zabierze do domu.