
Warsztaty i pokazy naukowe 25 - 26 marca 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 25 - 26 marca 2023
Sobota:
11:30 – „Dlaczego galareta się trzęsie”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Niedziela:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „Dlaczego galareta się trzęsie”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Dlaczego galareta się trzęsie”
Tworzywa sztuczne odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. To szeroka gama materiałów syntetycznych lub półsyntetycznych o stale rosnącym spectrum zastosowań.Stworzone w laboratorium chemicznym, cechują się powtarzalnością identycznych grup atomów, które łączą się w długie łańcuchy. Niniejsze warsztaty pomogą uczniom zagłębić się w te niezwykle ciekawe zagadnienia, umożliwiając tym samym zdobycie większej wiedzy ta temat tworzyw sztucznych, o których tak wiele się mówi w dzisiejszym świecie. Uczestnicy dowiedzą się, czy można przeprowadzić reakcję chemiczną, która pozwoli powielać fragmenty cząsteczki, tak jak kopiujemy obrazki. Ponadto, magicznie znikający materiał, elastyczna masa plastyczna – slime oraz superabsorbent, z którego powstanie ogromna ilość sztucznego śniegu, zadziwią wszystkich i udowodnią, iż eksperymentowanie w prawdziwym laboratorium to niezapomniane przeżycie.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
11:30 – „Dlaczego galareta się trzęsie”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Niedziela:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – „Dlaczego galareta się trzęsie”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Dlaczego galareta się trzęsie”
Tworzywa sztuczne odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. To szeroka gama materiałów syntetycznych lub półsyntetycznych o stale rosnącym spectrum zastosowań.Stworzone w laboratorium chemicznym, cechują się powtarzalnością identycznych grup atomów, które łączą się w długie łańcuchy. Niniejsze warsztaty pomogą uczniom zagłębić się w te niezwykle ciekawe zagadnienia, umożliwiając tym samym zdobycie większej wiedzy ta temat tworzyw sztucznych, o których tak wiele się mówi w dzisiejszym świecie. Uczestnicy dowiedzą się, czy można przeprowadzić reakcję chemiczną, która pozwoli powielać fragmenty cząsteczki, tak jak kopiujemy obrazki. Ponadto, magicznie znikający materiał, elastyczna masa plastyczna – slime oraz superabsorbent, z którego powstanie ogromna ilość sztucznego śniegu, zadziwią wszystkich i udowodnią, iż eksperymentowanie w prawdziwym laboratorium to niezapomniane przeżycie.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.