
Warsztaty i pokazy naukowe 13 - 14 maja 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 13 - 14 maja 2023
Sobota:
10:40 – „Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – „Mydło – pogromca brudu”
17:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
18:30 – „Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę”
Niedziela:
12:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – „W głównej roli szczypta soli”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę”
Rosną wokół nas, tworzą lasy, produkują tlen, dają cień i schronienie innym organizmom – mowa oczywiście o drzewach. Czy wiemy o nich jednak coś więcej? Czy wiemy, że są największymi roślinami występującymi na lądzie? Czy wiemy, że potrafią dożyć nawet kilku tysięcy lat? Czy wiemy, że nigdy nie umierają ze starości? Czy wiemy, że są naturalnymi klimatyzatorami, dbającymi o klimat i zatrzymującymi wilgoć w glebie? Na te i wiele innych pytań spróbujemy odpowiedzieć w trakcie niniejszych zajęć. Poznamy wiele ciekawych, być może nieznanych wcześniej faktów z życia drzew. Dowiemy się, co dają nam oraz innym organizmom. Nauczymy się rozróżniać ich gatunki, elementy budowy, a także określać wiek poszczególnych osobników. Ponadto zagłębimy się w procesy fizjologiczne drzew, takie jak np. oddychanie czy transportowanie wody od korzeni, aż po liście. Na zakończenie warsztatów wykonamy własne, pachnące lasem świeczki, które każdy będzie mógł zabrać do domu.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„W głównej roli szczypta soli”
Słysząc słowo „sól”, myślimy od razu o białej, słonej przyprawie, występującej niemal w każdej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż znana nam sól kuchenna, a w zasadzie chlorek sodu to tylko jeden z wielu chemicznych związków należących do grupy soli, powstających w wyniku reakcji kwasu z zasadą. Zagłębiając się w różnorodność tych substancji, uczestnicy poznają ich rodzaje, właściwości, zastosowanie i znaczenie dla organizmów żywych, w tym przede wszystkim dla człowieka. Dowiedzą się także, jaką minerały te posiadają symbolikę kulturową i historyczną. Przekonają się, na czym polega „siła soli”, a także odkryją, w jaki sposób można oddzielić jej ziarnka od pieprzu. Ponadto zbadają, czy może ona wpływać na gęstość cieczy, by na zakończenie warsztatów każdy mógł wykonać swoją własną, kwiatową, relaksacyjną sól do kąpieli, którą zabierze do domu.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
10:40 – „Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – „Mydło – pogromca brudu”
17:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
18:30 – „Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę”
Niedziela:
12:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – „W głównej roli szczypta soli”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Od korzeni po koronę poznaj drzewa lepszą stronę”
Rosną wokół nas, tworzą lasy, produkują tlen, dają cień i schronienie innym organizmom – mowa oczywiście o drzewach. Czy wiemy o nich jednak coś więcej? Czy wiemy, że są największymi roślinami występującymi na lądzie? Czy wiemy, że potrafią dożyć nawet kilku tysięcy lat? Czy wiemy, że nigdy nie umierają ze starości? Czy wiemy, że są naturalnymi klimatyzatorami, dbającymi o klimat i zatrzymującymi wilgoć w glebie? Na te i wiele innych pytań spróbujemy odpowiedzieć w trakcie niniejszych zajęć. Poznamy wiele ciekawych, być może nieznanych wcześniej faktów z życia drzew. Dowiemy się, co dają nam oraz innym organizmom. Nauczymy się rozróżniać ich gatunki, elementy budowy, a także określać wiek poszczególnych osobników. Ponadto zagłębimy się w procesy fizjologiczne drzew, takie jak np. oddychanie czy transportowanie wody od korzeni, aż po liście. Na zakończenie warsztatów wykonamy własne, pachnące lasem świeczki, które każdy będzie mógł zabrać do domu.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„W głównej roli szczypta soli”
Słysząc słowo „sól”, myślimy od razu o białej, słonej przyprawie, występującej niemal w każdej kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż znana nam sól kuchenna, a w zasadzie chlorek sodu to tylko jeden z wielu chemicznych związków należących do grupy soli, powstających w wyniku reakcji kwasu z zasadą. Zagłębiając się w różnorodność tych substancji, uczestnicy poznają ich rodzaje, właściwości, zastosowanie i znaczenie dla organizmów żywych, w tym przede wszystkim dla człowieka. Dowiedzą się także, jaką minerały te posiadają symbolikę kulturową i historyczną. Przekonają się, na czym polega „siła soli”, a także odkryją, w jaki sposób można oddzielić jej ziarnka od pieprzu. Ponadto zbadają, czy może ona wpływać na gęstość cieczy, by na zakończenie warsztatów każdy mógł wykonać swoją własną, kwiatową, relaksacyjną sól do kąpieli, którą zabierze do domu.