
Warsztaty i pokazy naukowe 29 - 30 lipca 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 29 - 30 lipca 2023
Sobota:
11:00 – ,,Dlaczego galareta się trzęsie?” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – ,,Mydło – pogromca brudu’’
Niedziela:
12:30 – ,,Mydło – pogromca brudu’’
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 –„Od roślin i zwierząt pochodzą, choć tłuste nie zawsze szkodzą’’
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Od roślin i zwierząt pochodzą, choć tłuste nie zawsze szkodzą’’
Tłuszcze, inaczej lipidy to bardzo niejednorodna grupa, nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, cząsteczek. Stanowią one obok białek i cukrów, fundament struktury komórki, a także najbardziej efektywny materiał energetyczny. Są niezwykle istotne w diecie człowieka, gdyż nadają pokarmom odpowiednią konsystencję, wpływają na uczucie sytości, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pomagają skutecznie przyswajać przez organizm różne witaminy. W trakcie warsztatów uczestnicy dowiedzą się m.in., czym jest tłuszcz i jaką pełni rolę, jak odróżnić tłuszcze zwierzęce od roślinnych, poznają proces emulgacji, a także inne reakcje chemiczne, zachodzące w obrębie tych związków. Zagłębią się w tajniki cholesterolu, ucząc się odróżniać dobry od złego, a także rozszyfrowywać tajemnicze skróty takie, jak LDL, HDL oraz NNKT. Wszystko to w świetle ciekawych eksperymentów przygotowanych do samodzielnego wykonania.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
11:00 – ,,Dlaczego galareta się trzęsie?” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 – ,,Mydło – pogromca brudu’’
Niedziela:
12:30 – ,,Mydło – pogromca brudu’’
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
15:30 –„Od roślin i zwierząt pochodzą, choć tłuste nie zawsze szkodzą’’
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Od roślin i zwierząt pochodzą, choć tłuste nie zawsze szkodzą’’
Tłuszcze, inaczej lipidy to bardzo niejednorodna grupa, nierozpuszczalnych w wodzie, ale rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych, cząsteczek. Stanowią one obok białek i cukrów, fundament struktury komórki, a także najbardziej efektywny materiał energetyczny. Są niezwykle istotne w diecie człowieka, gdyż nadają pokarmom odpowiednią konsystencję, wpływają na uczucie sytości, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pomagają skutecznie przyswajać przez organizm różne witaminy. W trakcie warsztatów uczestnicy dowiedzą się m.in., czym jest tłuszcz i jaką pełni rolę, jak odróżnić tłuszcze zwierzęce od roślinnych, poznają proces emulgacji, a także inne reakcje chemiczne, zachodzące w obrębie tych związków. Zagłębią się w tajniki cholesterolu, ucząc się odróżniać dobry od złego, a także rozszyfrowywać tajemnicze skróty takie, jak LDL, HDL oraz NNKT. Wszystko to w świetle ciekawych eksperymentów przygotowanych do samodzielnego wykonania.