
Warsztaty i pokazy naukowe 2 - 3 września 2023
Warsztaty i pokazy naukowe 2 - 3 września 2023
Sobota:
10:00 – ,,W smaku miły, pszczoły go zrobiły” – rezerwacja grupy urodzinowej
11:00 – ,,Nauka kontra magia” – pokazy naukowe – rezerwacja grupy urodzinowej
12:00 – „Lipa i brzoza bywa zazdrosna, że na kaszel i katar najlepsza jest sosna” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 –,,O mały włos!”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
,,O mały włos!”
Włos to jedna z mniejszych, ale za to najszybciej rosnących struktur naszego organizmu. Jego nitkowata budowa sprawia, iż niejednokrotnie staje się on dla nas niewidoczny na pierwszy rzut oka, a do głębszej anatomicznej analizy potrzebujemy obserwacji mikroskopowej. Stąd właśnie wzięło się powszechnie znane powiedzenie „o mały włos”. Uczestnicy warsztatów zagłębią się w ciekawy świat włosów, poznając tym samym ich budowę, a także niezwykłe znaczenie i bogatą rolę, jaką odgrywają nie tylko w świecie ludzi, ale także zwierząt i roślin. Dowiedzą się, iż tak niewielki wytwór może tak wiele. Ponadto poznają sposoby ich skutecznej pielęgnacji i ochrony, przekonując się tym samym, jak dużo czynników może mieć na nie negatywny wpływ. Na koniec zajęć każdy wykona własny szampon do włosów, który następnie będzie mógł zabrać do domu.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
Sobota:
10:00 – ,,W smaku miły, pszczoły go zrobiły” – rezerwacja grupy urodzinowej
11:00 – ,,Nauka kontra magia” – pokazy naukowe – rezerwacja grupy urodzinowej
12:00 – „Lipa i brzoza bywa zazdrosna, że na kaszel i katar najlepsza jest sosna” – rezerwacja dla grupy
14:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Niedziela:
11:30 – „W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 –,,O mały włos!”
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
,,O mały włos!”
Włos to jedna z mniejszych, ale za to najszybciej rosnących struktur naszego organizmu. Jego nitkowata budowa sprawia, iż niejednokrotnie staje się on dla nas niewidoczny na pierwszy rzut oka, a do głębszej anatomicznej analizy potrzebujemy obserwacji mikroskopowej. Stąd właśnie wzięło się powszechnie znane powiedzenie „o mały włos”. Uczestnicy warsztatów zagłębią się w ciekawy świat włosów, poznając tym samym ich budowę, a także niezwykłe znaczenie i bogatą rolę, jaką odgrywają nie tylko w świecie ludzi, ale także zwierząt i roślin. Dowiedzą się, iż tak niewielki wytwór może tak wiele. Ponadto poznają sposoby ich skutecznej pielęgnacji i ochrony, przekonując się tym samym, jak dużo czynników może mieć na nie negatywny wpływ. Na koniec zajęć każdy wykona własny szampon do włosów, który następnie będzie mógł zabrać do domu.