
Warsztaty naukowe 5 stycznia 2019
Warsztaty naukowe 5 stycznia 2019
Sobota:
12:00 – „Mydło – pogromca brudu”
14:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
15:00 – 15:00 – „Cukiereczku powiedz przecie, gdzie się kryjesz na tym świecie?”
Niedziela – NIECZYNNE
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Cukiereczku powiedz przecie, gdzie się kryjesz na tym świecie?”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.
„Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
Małe, twarde, z wierzchu szkliste, naprawiane przez dentystę – Zęby.
Siekacze a może kły… każdy pełni inną funkcję, a ich liczba zależna jest od naszego wieku. Dla każdego z nas zęby są niezwykle ważne, dlatego konieczne jest odpowiednie dbanie o higienę jamy ustnej. Podczas zajęć uczestnicy, nie tylko poznają anatomię i właściwości zębów ale także kilka domowych metod przygotowania preparatów do ich pielęgnacji. Ponadto młodzi naukowcy spróbują poszukać odpowiedzi na trudne pytania: czy ząb mądrości jest mądry?; ząb mleczny z mleka?; a próchnica to choroba drzew?
Sobota:
12:00 – „Mydło – pogromca brudu”
14:00 – „Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć”
15:00 – „Cukiereczku powiedz przecie, gdzie się kryjesz na tym świecie?”
Niedziela – NIECZYNNE
„Mydło – pogromca brudu”
Uczestnicy warsztatów poznają historię mydła, dowiedzą się jak powstaje, jakie ma właściwości i dlaczego się pieni. Odpowiedzi na te, i inne pytania młodzi naukowcy uzyskają, przeprowadzając szereg doświadczeń chemicznych. Mydło bowiem, to nie tylko pachnąca kostka usuwająca brud, ale dla chemika mydła to przede wszystkim sole kwasów tłuszczowych. W zależności od substratów możemy uzyskać miękkie mydło szare, twarde sodowe bądź słabo rozpuszczalne litowe. Podczas warsztatów, dzieci samodzielnie pod okiem prowadzącego, wykonają jedno z wyżej wymienionych – kolorowe i pachnące mydełko glicerynowe. Gotowy produkt, ładnie zapakowany może być ciekawą ozdobą łazienki albo stanowić oryginalny prezent dla bliskiej osoby.
„Cukiereczku powiedz przecie, gdzie się kryjesz na tym świecie?”
Cukier jest to powszechnie lubiany związek chemiczny. Swoją sławę zyskał niewątpliwie dzięki temu, iż niesie za sobą słodkie odczucia smakowe, co w przyjemny sposób pobudza ludzkie podniebienia. Co jednak sprawia, iż spośród pięciu podstawowych smaków, najchętniej wybieramy właśnie słodycz? Na to oraz wiele innych pytań odpowiemy sobie w trakcie niniejszych warsztatów. Uczestnicy zajęć dowiedzą się nie tylko, dlaczego słodycze smakują ludziom tak bardzo, ale również, w jakich produktach spożywczych jest spotykany cukier. Dodatkowo poznają, jaką główną rolę odgrywa on w organizmach żywych oraz jakie konsekwencje mogą wystąpić, gdy spożywamy go w nadmiarze. Ponadto uczniowie zgłębią tajniki produkcji, lubianych powszechnie żelowych misiów, a także pod okiem prowadzącego wykonają własne żelki.