Warsztaty i pokazy naukowe 20 - 23 lutego 2024
Warsztaty i pokazy naukowe 20 - 23 lutego 2024
20 lutego – wtorek:
11:00 – ,,Kto o zdrowie dba, ten szczęśliwe życie ma’’– rezerwacja grupy
11:00 – ,,Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą’’ – rezerwacja grupy
14:30 – „Pochłanianie, uwalnianie to UV promieniowanie”
21 lutego – środa:
11:30 – ,,W smaku miły pszczoły go zrobiły’’
13:00 – „Cztery żywioły na ziemi panują, swoją siłę światu pokazują”
14:30 – ,,W smaku miły pszczoły go zrobiły’’
22 lutego – czwartek:
10:00 – ,,Jedz owoce i jarzynki, bo to same witaminki’’– rezerwacja grupy
13:00 – ,,Żółtko i białko elementy znane, w skorupce jajka szczelnie schowane’’
14:30 – ,,Jedz owoce i jarzynki, bo to same witaminki’’
23 lutego – piątek:
11:30 – ,,Nasz świat ciągle się zmienia, dążymy nieuchronnie do ocieplenia’’
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – ,,Mama, mama ostrzegała, żebyś wodę oszczędzała’’
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zajęcia o tematyce zdrowotnej, mają na celu motywowanie uczestników warsztatów do prawidłowego odżywiania – bogatego we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Warsztaty będą poświęcone witaminom, których zarówno nadmiar, jak i niedobór przyczynia się do powstawania wielu chorób. Witaminy to związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć i bez których nie jest w stanie przeżyć. W ramach zajęć laboratoryjnych, mali odkrywcy, pod okiem animatora samodzielnie zbadają zawartość witaminy C w różnych sokach owocowych. Zapoznają się również z klasyfikacją omawianych substancji, ich źródłami w pożywieniu oraz rolą w organizmie człowieka. Niewątpliwą atrakcją będzie bitwa w zlewce, podczas której różne składniki będą walczyły o dominację nad kolorem całej mieszaniny.
,,Pochłanianie, uwalnianie to UV promieniowanie’’
Powszechnie znanych jest wiele substancji emitujących światło. Część z nich świeci światłem własnym, inne zaś odbitym bądź rozproszonym. Fluorescencja to zjawisko emisji światła przez substancję wzbudzoną promieniowaniem elektromagnetycznym. Podczas warsztatów przybliżamy uczniom zagadnienie fluorescencji. Uczniowie dowiedzą się, że fluorescencja jest zjawiskiem występującym naturalnie w przyrodzie, a ponadto jest szeroko wykorzystywana przez człowieka. Uczestnicy zbadają fluorescencję wybranych produktów z życia codziennego. W tym celu samodzielnie wyizolują porfiryny ze skorupek jaja kurzego. Zaprezentowane zostaną przykłady różnych związków chemicznych pochodzenia naturalnego, jak i przykłady produktów użytku codziennego, które pod wpływem użycia lampy UV pozwolą ujrzeć obraz, którego nie można dostrzec w zwykłym świetle widzialnym. W trakcie wykonywania ćwiczeń uczniowie dowiedzą się jak bezpiecznie posługiwać się prostym szkłem i sprzętem laboratoryjnym.
,,Cztery żywioły na świecie panują, swoją siłę światu pokazują’’
Od zarania dziejów są nieodzownymi elementami budującymi znany nam Świat. Potrafią budzić postrach, ale bez nich nie byłoby życia. Ludzkość po prostu opiera na nich swoje istnienie. Mowa oczywiście o żywiołach, do których zaliczamy ogień, powietrze, wodę i glebę. Podczas niniejszych zajęć postaramy się prześwietlić je na wylot, zagłębiając się w ich strukturę oraz znaczenie. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, czy człowiek jest w stanie nad nimi zapanować i czy może mieć wpływ na ich przebieg. Zbadają niewidzialne gołym okiem siły, które mogą ugasić płomień. Poznają skład powietrza, a także rolę poszczególnych pierwiastków w nim zawartych. Jednym słowem uczniowie wezmą pod lupę te potężne zjawiska przyrodnicze. Wykonają szereg doświadczeń pozwalających zagłębić się w ich niezwykły świat. Przekonają się, że nieustanna walka żywiołów trwa…
,,Żółtko i białko elementy znane, w skorupce jajka szczelnie schowane’
Jajka to ciekawy „wynalazek” przyrody, występujący w świecie zwierząt. Dzięki nim swoje potomstwo na świat mogą wydawać maleńkie owady, a także ogromne strusie. W zasadzie we wszystkich gromadach spotkać możemy gatunki, które do reprodukcji wykorzystują jaja. W życiu człowieka mają one także duże znaczenie, ale głównie kulinarne. My zaś przyjrzymy się im od strony laboratoryjnej. Uczestnicy warsztatów poznają przede wszystkim ich strukturę, właściwości oraz znaczenie. Zbadają ich reakcje na różne odczynniki chemiczne oraz zjawiska im towarzyszące. Dowiedzą się m.in., czym jest efekt Tyndalla. Odpowiedzą na pytanie, czy jajko może lewitować, a także, czy może być wykorzystywane w kosmetologii. Wszystko to w świetle wielu ciekawych eksperymentów. Zajęcia te udowodnią bowiem, jak szerokie zastosowanie mogą mieć zwykłe jajka, jak w ciekawy sposób możemy je wykorzystać oraz ile przy tym możemy mieć edukacyjnej zabawy.
„Mama, mama ostrzegała, żebyś wodę oszczędzała…”
Woda jest wszechobecnym związkiem chemicznym, który stanowi podstawę życia wszystkich istot na Ziemi. To właśnie z niej w dużej mierze zbudowane są organizmy żywe, dzięki niej rozwijają się, a także w niej żyją. Dlatego tak bardzo ważna jest jej jakość, a przede wszystkim czystość. Proponowane warsztaty pomogą uczestnikom zgłębić wiedzę na wspomniane zagadnienia. Zbadają oni między innymi wpływ zanieczyszczenia wody na żyjące w niej rośliny, tudzież przeprowadzany przez nie proces fotosyntezy. Ponadto, poznają różne źródła i rodzaje zanieczyszczeń, a także sposoby walki z nimi.
„Nasz świat ciągle się zmienia, dążymy nieuchronnie do ocieplenia’’
Na otaczający nas świat działa nieustannie wiele różnych procesów i czynników. Z jednej strony są te naturalne, które kształtują Ziemię od początku jej istnienia, a z drugiej – antropogeniczne. Wszystkie niewątpliwie mają istotny wpływ na jej dzieje, ale niestety to właśnie działalność człowieka w ostatnim czasie przyczyniła się do szeregu zmian w środowisku. Dlatego też podczas niniejszych warsztatów pochylimy się głębiej nad tymi zagadnieniami. Uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób rozwój technologiczny warunkuje ocieplenie klimatu. Poznają m.in., czym są kwaśne deszcze, czym jest smog, jak powstają te zjawiska oraz jakie skutki mogą nieść dla organizmów żywych, w tym ludzi. Zbadają także znaczenie przyrodnicze podwyższonego poziomu zasolenia wód. To wszystko pomoże wzbogacić naszą świadomość ekologiczną, co pozwoli wprowadzić i utrwalić w codziennym życiu odpowiednie nawyki i zachowania przyjazne naturze.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.
„Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
Zapraszamy na całkiem nowe, weekendowe pokazy naukowe… tym razem Magia stanie w szranki z Nauką, kto wygra? Odpowiedź może wydać się nieoczywista! Pokażemy, czym jest iluzja i jak łatwo oszukać nasz mózg. Udowodnimy, że z pomocą latarki UV, krew może być błękitna! Zobrazujemy dlaczego balon nie pęka z zazdrości a pęka wtedy, gdy ma kwaśną minę. Nie zabraknie kolorowych eksperymentów, świetlnych doświadczeń i mroźnych wrażeń. Doświadczenia będą uzupełnione sporą dawką wiedzy naukowej i okraszone poczuciem humoru. Pokazy prezentowane będą w zabawnej formie z czynnym udziałem publiczności.
20 lutego – wtorek:
11:00 – ,,Kto o zdrowie dba, ten szczęśliwe życie ma’’– rezerwacja grupy
11:00 – ,,Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą’’ – rezerwacja grupy
14:30 – „Pochłanianie, uwalnianie to UV promieniowanie”
21 lutego – środa:
11:30 – ,,W smaku miły pszczoły go zrobiły’’
13:00 – „Cztery żywioły na ziemi panują, swoją siłę światu pokazują”
14:30 – ,,W smaku miły pszczoły go zrobiły’’
22 lutego – czwartek:
10:00 – ,,Jedz owoce i jarzynki, bo to same witaminki’’– rezerwacja grupy
13:00 – ,,Żółtko i białko elementy znane, w skorupce jajka szczelnie schowane’’
14:30 – ,,Jedz owoce i jarzynki, bo to same witaminki’’
23 lutego – piątek:
11:30 – ,,Nasz świat ciągle się zmienia, dążymy nieuchronnie do ocieplenia’’
13:00 – „Nauka kontra magia” – pokazy naukowe
14:30 – ,,Mama, mama ostrzegała, żebyś wodę oszczędzała’’
Zadzwoń i sprawdź, czy na wybrany warsztat naukowy lub pokaz są jeszcze wolne miejsca, tel. 609 290 121
„Jedz owoce i jarzynki bo to same witaminki”
Zajęcia o tematyce zdrowotnej, mają na celu motywowanie uczestników warsztatów do prawidłowego odżywiania – bogatego we wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Warsztaty będą poświęcone witaminom, których zarówno nadmiar, jak i niedobór przyczynia się do powstawania wielu chorób. Witaminy to związki organiczne, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć i bez których nie jest w stanie przeżyć. W ramach zajęć laboratoryjnych, mali odkrywcy, pod okiem animatora samodzielnie zbadają zawartość witaminy C w różnych sokach owocowych. Zapoznają się również z klasyfikacją omawianych substancji, ich źródłami w pożywieniu oraz rolą w organizmie człowieka. Niewątpliwą atrakcją będzie bitwa w zlewce, podczas której różne składniki będą walczyły o dominację nad kolorem całej mieszaniny.
,,Pochłanianie, uwalnianie to UV promieniowanie’’
Powszechnie znanych jest wiele substancji emitujących światło. Część z nich świeci światłem własnym, inne zaś odbitym bądź rozproszonym. Fluorescencja to zjawisko emisji światła przez substancję wzbudzoną promieniowaniem elektromagnetycznym. Podczas warsztatów przybliżamy uczniom zagadnienie fluorescencji. Uczniowie dowiedzą się, że fluorescencja jest zjawiskiem występującym naturalnie w przyrodzie, a ponadto jest szeroko wykorzystywana przez człowieka. Uczestnicy zbadają fluorescencję wybranych produktów z życia codziennego. W tym celu samodzielnie wyizolują porfiryny ze skorupek jaja kurzego. Zaprezentowane zostaną przykłady różnych związków chemicznych pochodzenia naturalnego, jak i przykłady produktów użytku codziennego, które pod wpływem użycia lampy UV pozwolą ujrzeć obraz, którego nie można dostrzec w zwykłym świetle widzialnym. W trakcie wykonywania ćwiczeń uczniowie dowiedzą się jak bezpiecznie posługiwać się prostym szkłem i sprzętem laboratoryjnym.
,,Cztery żywioły na świecie panują, swoją siłę światu pokazują’’
Od zarania dziejów są nieodzownymi elementami budującymi znany nam Świat. Potrafią budzić postrach, ale bez nich nie byłoby życia. Ludzkość po prostu opiera na nich swoje istnienie. Mowa oczywiście o żywiołach, do których zaliczamy ogień, powietrze, wodę i glebę. Podczas niniejszych zajęć postaramy się prześwietlić je na wylot, zagłębiając się w ich strukturę oraz znaczenie. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, czy człowiek jest w stanie nad nimi zapanować i czy może mieć wpływ na ich przebieg. Zbadają niewidzialne gołym okiem siły, które mogą ugasić płomień. Poznają skład powietrza, a także rolę poszczególnych pierwiastków w nim zawartych. Jednym słowem uczniowie wezmą pod lupę te potężne zjawiska przyrodnicze. Wykonają szereg doświadczeń pozwalających zagłębić się w ich niezwykły świat. Przekonają się, że nieustanna walka żywiołów trwa…
,,Żółtko i białko elementy znane, w skorupce jajka szczelnie schowane’
Jajka to ciekawy „wynalazek” przyrody, występujący w świecie zwierząt. Dzięki nim swoje potomstwo na świat mogą wydawać maleńkie owady, a także ogromne strusie. W zasadzie we wszystkich gromadach spotkać możemy gatunki, które do reprodukcji wykorzystują jaja. W życiu człowieka mają one także duże znaczenie, ale głównie kulinarne. My zaś przyjrzymy się im od strony laboratoryjnej. Uczestnicy warsztatów poznają przede wszystkim ich strukturę, właściwości oraz znaczenie. Zbadają ich reakcje na różne odczynniki chemiczne oraz zjawiska im towarzyszące. Dowiedzą się m.in., czym jest efekt Tyndalla. Odpowiedzą na pytanie, czy jajko może lewitować, a także, czy może być wykorzystywane w kosmetologii. Wszystko to w świetle wielu ciekawych eksperymentów. Zajęcia te udowodnią bowiem, jak szerokie zastosowanie mogą mieć zwykłe jajka, jak w ciekawy sposób możemy je wykorzystać oraz ile przy tym możemy mieć edukacyjnej zabawy.
„Mama, mama ostrzegała, żebyś wodę oszczędzała…”
Woda jest wszechobecnym związkiem chemicznym, który stanowi podstawę życia wszystkich istot na Ziemi. To właśnie z niej w dużej mierze zbudowane są organizmy żywe, dzięki niej rozwijają się, a także w niej żyją. Dlatego tak bardzo ważna jest jej jakość, a przede wszystkim czystość. Proponowane warsztaty pomogą uczestnikom zgłębić wiedzę na wspomniane zagadnienia. Zbadają oni między innymi wpływ zanieczyszczenia wody na żyjące w niej rośliny, tudzież przeprowadzany przez nie proces fotosyntezy. Ponadto, poznają różne źródła i rodzaje zanieczyszczeń, a także sposoby walki z nimi.
„Nasz świat ciągle się zmienia, dążymy nieuchronnie do ocieplenia’’
Na otaczający nas świat działa nieustannie wiele różnych procesów i czynników. Z jednej strony są te naturalne, które kształtują Ziemię od początku jej istnienia, a z drugiej – antropogeniczne. Wszystkie niewątpliwie mają istotny wpływ na jej dzieje, ale niestety to właśnie działalność człowieka w ostatnim czasie przyczyniła się do szeregu zmian w środowisku. Dlatego też podczas niniejszych warsztatów pochylimy się głębiej nad tymi zagadnieniami. Uczestnicy dowiedzą się, w jaki sposób rozwój technologiczny warunkuje ocieplenie klimatu. Poznają m.in., czym są kwaśne deszcze, czym jest smog, jak powstają te zjawiska oraz jakie skutki mogą nieść dla organizmów żywych, w tym ludzi. Zbadają także znaczenie przyrodnicze podwyższonego poziomu zasolenia wód. To wszystko pomoże wzbogacić naszą świadomość ekologiczną, co pozwoli wprowadzić i utrwalić w codziennym życiu odpowiednie nawyki i zachowania przyjazne naturze.
„W smaku miły, pszczoły go zrobiły”
Mowa tu o płynnej substancji posiadającej prawdziwe bogactwo smakowe i zdrowotne – miodzie, który mamy dzięki ciężkiej pracy pszczół. Co ciekawe, owad ten podczas całego swojego życia jest w stanie wyprodukować tylko jedną łyżeczkę tej drogocennej, wieloskładnikowej mieszaniny. Najliczniejszą grupę związków wchodzących w skład miodu stanowią cukry – nie bez przyczyny wszystkie miody są słodkie. Charakterystycznymi składnikami każdego miodu, nadającymi mu smak i zapach, są kwasy organiczne. Jest to cecha, dzięki której młodzi odkrywcy na zajęciach odróżnią miód prawdziwy od sztucznego. O jego walorach smakowych decydują również olejki eteryczne. Miód stanowi bogactwo odżywcze ze względu na zawarte w nim mikroelementy oraz witaminy. To prawdziwe płynne złoto dla zdrowia. Uczestnicy warsztatów będą mogli wykonać samodzielnie doświadczenia, na podstawie których zbadają właściwości chemiczne miodu oraz wykryją obecność w miodzie antybakteryjnego składnika. Uwieńczeniem zajęć będzie wykonanie własnych świeczek zapachowych.